Als het kouder wordt buiten kan je lichaam snel warmte verliezen. Als delen van je lichaam, denk aan je gezicht, handen, voeten etc. koud zijn zal je bloed niet optimaal circuleren. Hierdoor virussen en bacteriën te nestelen in je lichaam. Houdt je lichaam de hele dag door warm met warme dranken en maaltijden zodat je lichaam lekker warm blijft.
Het gaat niet alleen om de daadwerkelijke temperatuur van de voeding maar ook om de energetische temperatuur. Denk hierbij aan specerijen. Ze voelen niet warm aan maar kunnen wel een verwarmend effect hebben. Ook als je het vaak koud hebt kun je gebruikmaken van de verwarmende invloeden en voeding. Ons interne kacheltje stoken we op die manier goed op. Daarnaast is verwarmende voeding ook goed wanneer je jezelf moe en neerslachtig voelt.
Verwarmend voedsel:
Alcohol verwarmt in eerste instantie maar daarna heb je het nog kouder. Beperk het zoveel mogelijk. De thermische werking van eten veranderen door bakken, braden, stoven en smoren en het toevoegen van kruiden en specerijen. Zo is een peer verkoelend, maar een stoofpeer bereid met onder meer kruidnagel heeft een verwarmende werking.
De meeste mensen eten minder gemakkelijk fruit en groente in de winter terwijl juist de vitamine behoeftes groter zijn. Ons lichaam moet immers harder werken om ons warm en gezond te houden. Vitamine D en zink zijn essentieel in de winter, goed voor gezonde gewrichten, repareert beschadigd bindweefsel en ter bescherming van diverse infectieziektes. Het grootse deel van ons immuunsysteem zin in onze darmen. Houd je darmen daarom goed in conditie met probiotische bacteriën, omega 3 vetzuren en vezels. Ik ben zelf erg tevreden over LifeDrink van Terranova. Een poeder met alle essentiële vitamine, mineralen, eiwitten, omega vetzuren etc. Hier maak ik een ontbijt smoothie van waardoor ik bij het begin van mijn dag een basis heb gelegd die zo breed is dat elke dag een feestje wordt!
Dat havermout gezond is weten we al lang! Het verlaagt ons cholesterol, geeft geen pieken in de bloedsuikerspiegel, bevat geen gluten maar wel veel vezels. Havermout uit de oven is een verwennerij die je niet meer wil missen op een koude winterochtend. Je kunt het maken voor een paar dagen en heel simpel even opwarmen. Bijkomend voordeel… je hele huis ruikt naar appeltaart bij bereiding.
Je hebt nodig (voor 4 porties):
Zo maak je het:
Dit kleine maar machtige soepje met zijn subtiele kokossmaak is vooral heerlijk als het wat kouder is. Het is snel en makkelijk te maken en warmt je op van binnen uit.
Kokosmelk, Indiase kruiden en kikkererwten. Drie ingrediënten waar je altijd blij van word! Samen maken ze een heerlijk verwarmend en verzadigend gerecht: een curry! Super snel en gemakkelijk te maken en ook nog eens lekker en gezond. De perfecte maaltijd voor een frisse winteravond!
Ingrediënten voor 3-4 personen
Bereidingswijze
Pel de ui en de knoflook, schil de gember, en snij alles fijn.
Verhit de olijfolie of kokosolie in een grote pan, voeg de ui, de knoflook en de gember toe en laat op middelhoog vuur gedurende vijf minuten fruiten.
Snijd ondertussen de bloemkool in kleine roosjes of gebruik bloemkoolrijst (dit verkort de bereidingstijd en veranderd de bite).
Voeg de kruiden toe aan de pan. Laat een minuutje fruiten en voeg dan de bloemkool, kikkererwten, gepelde tomaten en kokosmelk toe. Breng het geheel aan de kook. Doe een deksel op de pan en zet vervolgens het vuur laag zodat het door blijft sudderen. Haal na een kwartier de deksel van de pan en laat het nog vijf minuten doorkoken tot de saus iets dikker wordt.
Proef de curry, breng op smaak met zout, peper en eventueel extra kruiden. Wanneer hij van het vuur komt is hij gloeiend heet maar naarmate hij afkoelt komen de smaken beter tot hun recht.
Serveer de curry in diepe borden op eettemperatuur met wat verse koriander erop.
Tip:
Bron: Yazio & ADLC
Mooi klassiek gerecht boordevol proteïne (eiwitten). Proteïne zijn essentieel voor alle processen in...